Rakennus

Palveluihimme kuuluvat niin saneeraukset kuin uudisrakentaminenkin.

Rakennus palvelut

Mikään ongelma ei ole ratkaisematon meille!

Rakentaminen

Vaativat kohteet ovat meille arkipäivää ja otamme mielellämme haastavan rakennuskohteesi vastaan!

Maansiirto

Talon rakentaminen alkaa perustuksista, kun tarvittavat maatyöt tontilla on tehty. Me hoidamme teille molemmat!

Uusi jätevesilaki 2019 – miten on sinun mökkisi tai talosi jätevesiasiat?

Ota yhteyttä ja kerro tilanteestasi niin saat tarjouksen sinulle parhaiten sopivan jätevesijärjestelmän suunnittelusta ja toteutuksesta.

Jätevesilaki 2019 vaatimukset

Haja-asutusalueella kiinteistön tai mökin jätevesiratkaisut tulee olla lain vaatimalla tasolla 2019 lokakuun aikana. Uudistettu jätevesiasutus koskee sinua, jos omistat ennen vuotta 2004 rakennetun haja-asutusalueen mökin tai omakotitalon pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Näillä kiinteistöillä on oltava ympäristönsuojelulaissa määritellyn perustason puhdistusvaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä asennettuna 31.10.2019 mennessä. Kiinteistön jätevesijärjestelmästä on aina vastuussa kiinteistön omistaja.

Harmaa vesi, musta vesi ja haitat

Harmaaksi vedeksi kutsutaan keittiöstä ja pesutiloista tulevaa jätevettä. Musta vesi on vesivessasta tuleva vesi. Kaikki nämä jätevedet sisältävät vesistöille ja pohjavesille haitallisia aineita. Esimerkiksi järven ekologinen tasapaino voi häiriintyä jätevesistä. Vesien mukana leviää ympäristöön myös ulosteiden viruksia sekä bakteereja, jotka voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä ja aiheuttaa tauteja ympäristössä.

Millä aikataululla jätevesijärjestelmä kuntoon?

Kiireisimpiä ovat ne kiinteistönomistajat, joiden kiinteistö sijaitsee ranta-alueella tai pohjavesialueella. Heillä jätevesiasiat tulee olla kunnossa lokakuun 2019 loppuun mennessä. Muilla ei ole tarkkaa aikataulua, mutta jätevesijärjestelmä täytyy huolehtia kuntoon seuraavan muutos- tai korjaustyön yhteydessä. Tällainen työ voi olla vaikkapa vesikäyttöisen WC:n rakentaminen.

Osa kiinteistönomistajista on vapautettu jätevesijärjestelmän uudistamisesta

Toimenpiteitä ei tarvita, mikäli kiinteistöllä on jo säädökset täyttävä järjestelmä tai kiinteistöä ollaan pian liittämässä viemäriverkostoon. Lainsäädännön ulkopuolelle jäävät myös nämä tapaukset: Kiinteistössä on kantovesi sekä kuivakäymälä ja omistaja on syntynyt ennen 9.3.1943. Rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen.

Lisäksi laista voidaan poiketa, jos kiinteistön käyttö huomioiden ympäristöön kohdistuva kuormitus on vähäistä kun sitä verrataan käsittelemättömän jäteveden aiheuttamaan kuormitukseen. Toinen poikkeustapaus on kiinteistö, jossa järjestelmän parantamisen vaatimat toimenpiteet ovat kohtuuttomat teknisen vaativuuden tai korkeiden kustannusten vuoksi.

Vapautuksen voi hakea kunnan viranomaiselta ja vapautus voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi kerralla. Jos kuitenkin tänä aikana kiinteistön haltija tai omistaja vaihtuu niin poikkeuslupa raukeaa. Samoin tapahtuu jos kiinteistön jätevesikuormitus kasvaa.

Jätevesiremontti ”vapaaehtoisesti” ?

Aina ei kannata tuijottaa pelkästään lain vaatimuksia. Kunnollinen jätevesijärjestelmä tekee asumisesta ja mökkeilystä huomattavasti mukavampaa. Samoin huolella hoidetuista asioista on etua siinä vaiheessa kun kiinteistöä ollaan myymässä.